Oana BUGEAG

Viol în campus – ancheta care a dinamitat Universitatea din Virginia

Viol în campus – ancheta care a dinamitat Universitatea din Virginia
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

A rape on Campus” – ”Un caz de viol în campus” este titlul unei anchete a revistei Rolling Stone care va rămâne înscrisă cu litere invizibile pe zidurile vechi ale instituției înființate de Thomas Jefferson în urmă cu 195 de ani. Zilele astea, Universitatea din Virginia este în centrul unui imens scandal, care, cel mai probabil, se va răsturna ca un bulgăre de zăpadă în întreaga Americă. Totul a început cu mărturia unei tinere care susține că, în urmă cu doi ani, a fost violată de șapte studenți, la o petrecere a frăției Phi Kappa Psi. Când a încercat să-i facă să plătească pentru crima lor, s-a confruntat cu un alt tip de abuz. Cel al reprezentanților universității, care au minimalizat și, apoi, mușamalizat cazul. Povestea lui Jackie este și a altor fete, care au trebuit să-și ascundă abuzul și să-l acopere cu o etichetă comună în campus: ”A bad experience”.

La UVA, violurile sunt ținute sub tăcere, atât de studenți, care mușamalizează abuzurile sexuale regretabile, dar inevitabile din pricina ritualurilor de inițiere ale frățiilor , dar și de administrație, despre care criticii spun că este mai preocupată să escaladeze un scandal, decât de soarta propriilor studenți. Unele studente, dezgustate de tradiția ascunsă a abuzului sexual din campus, l-au poreclit ” UVrApe”, explică Jackie.

Proteste, declarații cu mesaje puternice ale liderilor studenților și ale reprezentanților universității, frățiile și-au suspendat activitatea, oficialitățile se întrec în declarații despre acest caz. ”Violenta sexuală este o problemă națională și este de condamnat faptul că școlile cunosc acest aspect al acestei probleme omniprezente și că nu iau măsuri dure de a o eradica”, a spus guvernatorul Virginiei, Terry McAuliffe. Senatorul Mark R. Warners-a arătat și el îngrijorat de fenomen și a precizat că ”a venit timpul ca Congresul, universitățile și cei care fac legile să colaboreze pentru a combate această epidemie”. Președintele Consiliului Studenților de la Universitatea Virginia, Jalen Ross, a declarat că articolul din Rollling Stone este ”un apel de trezire”.

VIRGINIA2-articleLarge

La câteva zile de la apariția articolului, pe 22 noiembrie, președintele universității, Teresa Sullivan, a declarat, pentru “The Guardian”, că frățiile și-au suspendat activitățile până în ianuarie și că a cerut poliției din Charlottesville să investigheze cazul de viol de la Casa Phi Kappa Psi. ”Așa cum mi-a scris un student zilele acestea, avem nevoie de o doctrină, dar schimbarea vine de la oameni”, a explicat Sullivan.

Tradiția frățiilor trebuie schimbată, dar nu știu cum, pentru că aceasta reprezintă un procent mare din viața de aici din campus”,  a mărturisit, pentru New York Times, Annalise Gill, o studentă de 18 ani.

UVa Fraternity

Jackie își aduce aminte cu precizie fiecare detaliu al acelei seri care i-a dat viața peste cap. Era o boboacă în anul I, ”o țărăncuță” dintr-un mic orășel din Virginia, ajunsă într-un campus cu tradiție, plin de studenți emancipați. A acceptat fericită invitația la petrecerea uneia dintre cele mai populare frății – Phi Kappa Psi, făcută de către Drew, tânărul arătos, cu ochi albaștri. Pe Drew îl cunoștea de la piscina universității, unde erau amândoi salvamari. Îl plăcea mult, așa că nu a ezitat să-l urmeze într-una din camerele de la etajul casei unde avea loc petrecerea frăției. Era, însă, o capcană: povestea de dragostea s-a transformat, într-o secundă, într-o scenă de viol. Șapte băieți au abuzat de ea cu brutalitate, timp de trei ore. Pe unul dintre ei l-a recunoscut ca fiind un coleg de la cursul de Antropologie – un boboc pentru care violul reprezenta ”botezul” frăției din care voia să facă parte.

Coșmarul însă nu se terminase atunci. În loc să primească ajutor psihologic, iar agresorii să plătească, Jackie a primit altceva. O lecție amară de viață. Prietenii i-au explicat că demascarea adevărului îi va reteza toate pîrghiile unei vieți sociale normale în campus. Apoi întreaga cultură sexuală a campusului – cu aceste violuri ținute sub tăcere, văzute ca ritualuri normale ale frățiilor, au făcut-o să țină în ea toată povestea. Și când, în cele din urma, a făcut-o, după ce s-a autoizolat și a  picat la trei materii, s-a confruntat cu modalitatea perversă a administrației universității de a rezolva cât mai discret aceste cazuri.

A rape on campus, ancheta jurnalistei Sabrina Rubin Erdely, a schimbat complet politica bolnăvicioasă a universităților în privința abuzurilor sexuale. Fățărnicie sau nu, lumea spune că și-a învățat lecția. . Istoriile secrete ale frățiilor nu trebuie să mai conțină astfel de ”bad experiences” care mutilează suflete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *