Oana BUGEAG

Un medic de familie din Iași cere bani pentru activarea cardului de sănătate

Un medic de familie din Iași cere bani pentru activarea cardului de sănătate
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Un medic de familie din Iași este anchetat de Poliție și Casa de Asigurări pentru că cere bani ca să activeze cardurile de sănătate. 10 lei este tariful pe care îl percepe medicul pentru o astfel de operațiune care în mod normal ar trebui să fie gratuită. Medicul are și o explicație – cum nu e specialist IT, iar activarea cardurilor nu-i face nicio plăcere, măcar să aibă un câștig financiar. Un calcul simplu arată că tariful inedit îi aduce în cont 20.000 de lei.

Cei două mii de locuitori din comuna Heleșteni care au nevoie de serviciile singurului medic de familie din zonă plătesc nu doar pentru consultații și adeverințe, ci și pentru activarea cardului de sănătate.

Această activare de card este serviciu IT. Eu, cu Casa de Asigurări am contract pe servicii medicale. Am făcut medicina și nu informatica. Toate serviciile care sunt la cerere sau sunt alte servicii decât serviciile medicale. Sunt servicii taxabile,” a explicat Magdalena Ibănescu, medicul de familie din comună.

Autoritățile sanitare au însă altă părere. Medicul primește deja numai pentru că are un pacient înscris pe listă între 27- 42 de lei pe lună, în funcție de vârstă și afecțiunile de care suferă. La asta se adaugă bani din serviciile medicale prestate pentru fiecare în parte. Așa că anchetează cum a apărut taxa de activare.

Vasile Astărăstoae, Președintele Colegiului Medicilor din Iași: “Nu este nici normal, nici legal. Ar fi normal și legal dacă medicii de familie nu ar fi plătiți per capita și per serviciu. În cazul actelor care sunt plătite per capita intră și activarea cardului de sănătate care trebuie să fie făcută în mod gratuit.”

Robert Dâncă, președintele CJAS Iași: “Încasarea de sume de bani pentru activarea cardului este o încălcare a clauzelor contractuale și suportă consecințele în cauză. Teoretic, se poate ajunge până la rezilierea contractului. Având în vedere sesizările înregistrate la sediul Casei de Asigurări de Sănătate, s-a declanșat un control la acest furnizor de servicii medicale.”

Medicul riscă să piardă contractul de finanțare cu Casa de Asigurări de Sănătate. Poliția s-a autosesizat, de asemenea, și face verificări. (sursa: Digi24)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *