Oana BUGEAG

Toate urgentele din Iași vor fi preluate de UPU de la Spitalul “Sf. Spiridon”, de la 1 august

Toate urgentele din Iași vor fi preluate de UPU de la Spitalul “Sf. Spiridon”, de la 1 august
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” devine de sâmbătă, 1 august, singura unitate medicală care va asigura garda mare pe Iaşi, adică îngrijirea pacienţilor care sună la 112, anunță “Ziarul de Iasi”. Astfel, de sâmbătă, toţi pacienţii preluaţi de către ambulanţe vor fi aduşi iniţial la Spitalul „Sf. Spiridon”, şi abia apoi, în funcţie de rezultatul primelor investigaţii, vor fi îndrumaţi către alte spitale. Măsura a fost anunţată încă de la moartea universitarului Tiberiu Brăilean, după ce familia acestuia a sunat la 112, profesorul fiind dus iniţial la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”, unde a primit un tratament total inadecvat.

Totuşi, cu toate că unitatea medicală a inaugurat recent două tronsoane moderne ale UPU, încă nu funcţionează la capacitate maximă pentru că spaţiul în care funcţiona până la începutul lunii urgenţele a intrat în renovare. Conform conducerii spitalului, lucrările se vor întinde până la începutul lunii septembrie, ceea ce înseamnă că timp de o lună UPU va funcţiona în spaţiul actual, cu toate că va prelua şi pacienţii care o dată la trei zile ajungeau la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”.Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” devine de sâmbătă, 1 august, singura unitate medicală care va asigura garda mare pe Iaşi, adică îngrijirea pacienţilor care sună la 112. Astfel, de sâmbătă, toţi pacienţii preluaţi de către ambulanţe vor fi aduşi iniţial la Spitalul „Sf. Spiridon”, şi abia apoi, în funcţie de rezultatul primelor investigaţii, vor fi îndrumaţi către alte spitale. Măsura a fost anunţată încă de la moartea universitarului Tiberiu Brăilean, după ce familia acestuia a sunat la 112, profesorul fiind dus iniţial la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”, unde a primit un tratament total inadecvat.

Protocolul pentru urgenţele prespitaliceşti mai prevede că, de la 1 august, bolnavii cu afecţiuni psihice sau oncologice sunt transportaţi către unităţile medicale specializate. Astfel, bolnavii care vor prezenta stare de agitaţie psihomotorie, episod acut delirant-halucinator în psihoze, episod expansiv sever, tulburări severe de compartiment (sindromul de compartiment reprezintă compresia vaselor de sânge, nervilor sau musculaturii într-un spaţiu închis din corp, ce duce la moartea celulelor) şi tulburări psihotice post-intercritice în epilepsie vor ajunge direct la Institutul de Psihiatrie „Socola”.

Aici se vor primi 24 de ore din 24 cazurile care constituie urgenţe psihiatrice, adică bolnavi cu stări psiho-patologice severe în care se poate provoca autovătămarea gravă, agresarea altor persoane, distrugerea de bunuri sau stări confuzionale. Totuşi unele voci medicale susţin că bolnavul cu astfel de stări va ajunge direct la Institutul “Socola” doar dacă are un istoric medical cunoscut, însă în cazul în care nu se va şti că are afecţiuni psihice, el va ajunge tot în UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon”. (sursa: Ziarul de Iasi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *