Oana BUGEAG

Săpunurile antibacteriene sunt “apă de ploaie”

Săpunurile antibacteriene sunt “apă de ploaie”
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Săpunurile antibacteriene pe bază de triclosan, considerate un produs controversat, nu sunt mai eficiente decât săpunurile obișnuite pentru dezinfectarea mâinilor, conform unui studiu publicat miercuri în revista de specialitate ‘The Journal of Antimicrobial Chemotherapy’, informeaza Agerpres.

Pentru a demonstra acest lucru, echipa doctorului Min-Suk Rhee de la Korea University din Seul a examinat efectele triclosanului, cel mai comun dezinfectant din săpunurile antibacteriene, asupra bacteriilor de pe mâini.

Cercetătorii au testat acest ingredient chimic pe 20 tulpini de bacterii (de exemplu, E. coli, Salmonella, Staphylococcus aureus …) cu ajutorul a 16 voluntari adulți și au comparat eficacitatea săpunurilor obișnuite și a celor antibacteriene în eliminarea microbilor de pe mâini. Ei au expus bacteriile la triclosan timp de 20 secunde, la o temperatură ambiantă de 22 de grade Celsius, precum și la o temperatură mai caldă, recreând în laborator condițiile pentru spălarea mâinilor din viața de zi cu zi.

Pentru testele lor, cercetătorii au folosit o concentrație de triclosan de 0,3%, maximul permis în Uniunea Europeană, Canada, Australia, China și Japonia, a precizat sursa citată.

Voluntarii s-au abținut să recurgă la săpunuri antibacteriene timp de cel puțin o săptămână înainte de testul comparativ, iar apoi s-au spălat bine pe mâini timp de 30 de secunde cu două tipuri de săpun și s-au clătit cu apă fierbinte. Anterior, pe mâinile lor au fost așezate bacterii.

Potrivit studiului, “nu există nici o diferență semnificativă între efectele bactericide ale unui săpun obișnuit și cele ale unui săpun antibacterian atunci când le utilizăm în condițiile vieții reale”. (sursa: Agerpres)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *