Oana BUGEAG

Parcă a intrat în pământ: planorul prăbușit în Bucegi nu a fost găsit, după patru zile de căutări

Parcă a intrat în pământ: planorul prăbușit în Bucegi nu a fost găsit, după patru zile de căutări
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

La patru zile de la dispariţie, epava planorului prăbuşit în Bucegi nu a fost localizată. Aproape 900 de jandarmi, salvamontişti, pădurari sau voluntari au fost mobilizaţi pentru căutări. Au fost ridicate de la sol şase elicoptere ale MAI, MApN şi Transpoturi şi cinci avioane de la aeroclubul Braşov. De asemenea, mai multe parapante şi moto parapante participă la căutări. De ce nu reuşesc însă autorităţile să localizeze epava, în ciuda mobilizării masive? Răspunsurile oficiale fac referire la zona greu accesibilă, întârzierea în raportarea dispariţiei, precum şi caracteristicile tehnice ale aparatului dispărut, scrie Gandul.

Planorul pilotat de Mircea Crăciun, de 56 de ani şi cu o mare experienţă în domeniu, a dispărut joi. S-a ridicat de la sol la ora 12:30, iar ultima legătură pe telefonul mobil a avut loc la ora 13:06. De atunci, niciun semn. Abia după opt ore Romatsa a fost alertată că aparatul nu s-a reîntors la bază. Şi asta în condiţiile în care, comandantul Aeroclubului Braşov, Stelian Cojocaru, a afirmat că joi, atunci când a fost tractat de pe Aerodromul Ghimbav, pilotul Mircea Crăciun a spus că intenţionează să zboare aproximativ două- trei ore, fiind vorba despre un zbor de „verificare după asamblare”.

Planorul este căutat în judeţul Braşov, după ce echipajele de salvatori au primit de la o persoană mai multe poze, realizate joi, cu un planor aflat în zbor, operaţiunile urmând să se desfăşoare astăzi şi în Dâmboviţa, Prahova, Argeş şi Buzău.

Având în vedere că sâmbătă echipele de salvatori au primit din partea unui cetăţean mai multe fotografii realizate în ziua de joi, în judeţul Braşov, care surprindeau un planor aflat în zbor, pentru verificarea zonei respective, astăzi vor avea loc mai multe căutări terestre şi aeriene, inclusiv cu ajutorul unor parapante şi motoparapante, care pot zbura la joasă înălţime“, se arată într-un comunicat trimis duminică MEDIAFAX de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

În căutări sunt mobilizate în jur de 850 de persoane aparţinând MAI, Salvamont, direcţiile silvice, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, la operaţiune participă cinci elicoptere ale MAI şi MApN şi cinci avioane ale Aeroclubului României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *