Oana BUGEAG

O legenda a baletului, Maia Plisețkaia, a murit la 89 de ani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Balerina rusă Maia Plisețkaia, una dintre cele mai importante dansatoare şi coregrafe din toate timpurile, a murit sâmbătă, la vârsta de 89 de ani, potrivit unui anunţ făcut de directorul general al Teatrului Balşoi, Vladimir Ourin, citat de Russia Today.

Maia Plisețkaia a murit în Germania, în urma unui atac de cord.

“Soţul ei, compozitorul Rodion Schedrin tocmai m-a sunat. Ea a murit în urma unui atac de cord – doctorii germani au făcut tot ce au putut, dar nu au putut să o salveze”, a declarat Vladimir Ourin, pentru agenţia rusă de ştiri TASS, citată de site-ul televiziunii Russia Today.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis condoleanţe familiei celebrei balerine, potrivit news.yahoo.com.

Născută pe 20 noiembrie 1925, la Moscova, Maia Plisețkaia a fost considerată una dintre cele mai importante balerine ale secolului al 20-lea.

A făcut parte dintr-o proeminentă familie de artişti ruşi cu origini evreieşti. Tatăl său a fost împuşcat mortal în 1938 de regimul Stalin, iar mama sa de profesie actriţă a fost acuzată de trădare şi trimisă într-un lagăr din Kazahstan.

Maia Plisețkaia a fost apreciată atât datorită tehnicii sale desăvârşite şi interpretării dramatice, cât şi pentru faptul că spectacolele sale au sfidat convenţiile sovietice.

S-a alăturat Teatrului Balşoi în 1943, la vârsta de 18 ani, şi a devenit unul din starurile acestei instituţii de spectacole.

A cunoscut faima internaţională după ce interdicţia sa de a călători a fost ridicată chiar de către Nikita Hrușciov în 1959, cu un an înainte ca Plisețkaia să devină prim-balerínă a Teatrului Balşoi.

Maia Plisețkaia a dansat timp de peste cinci decenii, retrăgându-se din activitate abia în 1990.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *