Oana BUGEAG

Nutriționiștii au decis: dieta mediteraneană, cea mai bună pentru slăbit

Nutriționiștii au decis: dieta mediteraneană, cea mai bună pentru slăbit
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Dieta mediteraneană reprezintă o metodă mai eficientă de controlare a epidemiei de obezitate decât monitorizarea caloriilor zilnice, întrucât reduce mult mai repede riscul de infarct şi de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat recent în Postgraduate Medical Journal (PMJ).
De asemenea, autorii studiului afirmă că dieta mediteraneană ar putea fi mai eficientă decât dietele sărace în grăsimi în ceea ce priveşte menţinerea pe termen lung a unei greutăţi corporale optime, informează bbc.com.
Medicii din National Health Service (NHS) din Marea Britanie recomandă monitorizarea cuantumului caloric zilnic ca metodă de menţinere a greutăţii corporale.
Luna trecută, reprezentanţii NHS au declarat că în această ţară este nevoie de o acţiune urgentă pentru a controla obezitatea şi problemele medicale asociate acesteia.
Studiul publicat în PMJ pune sub semnul întrebării recomandarea formulată de NHS în privinţa monitorizării cuantumului zilnic de calorii, spunând că aceasta nu este cea mai bună abordare contra obezităţii, dar precizând că dietele severe sunt dăunătoare.
Semnatarii studiului critică industria specializată în medicamente pentru slăbit, afirmând că aceasta se concentrează pe restricţia calorică, în loc să promoveze “o nutriţie sănătoasă”.
Ei promovează cu această ocazie dieta mediteraneană, care include fructe, legume, nuci, seminţe şi ulei de măsline, întrucât aceste alimente reduc foarte repede riscul de infarct şi accident vascular cerebral.
Studiul a fost coordonat de medicul cardiolog Aseem Malhotra.
Inspirată din bucătăriile tradiţionale ale unor ţări precum Grecia, Spania şi Italia, dieta mediteraneeană este de mulţi ani asociată cu starea de sănătate bună şi cu sănătatea inimii. Ea promovează abundenţa în dieta zilnică a fructelor şi legumelor proaspete, cerealelor integrale, uleiului de măsline, nucilor şi seminţelor, dar şi a cărnii de pasăre şi de peşte, în locul cărnii roşii, untului şi grăsimilor animale.
Autorii studiului spun că adoptarea dietei mediteraneene după un infarct este de aproape trei ori mai eficientă în privinţa riscului de deces în comparaţie cu administrarea de statine, medicamente care au rolul de a reduce concentraţiile de colesterol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *