Alina Florina IONIȚĂ

”Îmi plac provocările”

”Îmi plac provocările”
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
      Tamba

Invitat la Radio U, dr. Bogdan Tamba,  asistent la Disciplina de Farmacologie – Algeziologie a Universității de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” Iaşi, a fost întrebat care a fost cuvântul care l-ar caracteriza. A povestit că acum cu un ochi ar râde, cu altul plânge. De ce? 60% dintre colegi săi sunt plecați în străinătate. Copii nu cred că tatăl lor e doctor, pentru că nu are halat, nu lucrează într-un spital și nu face injecții.  

Provocare. Îmi plac provocările.  Prima provocare a fost dacă, după terminarea facultatatii să plec din țară sau să rămân.

Radio U: De ce ați optat pentru medicină?

Bogdan Tamba: Nu am optat. Am ajuns prin ricoșeu, să spunem. Aș fi vrut să fac astrofizică, dar astrofizică nu era în cadrul niciunei facultăți din România. Am intrat la Medicină ca a doua opțiune. Am avut dubii. În anul I am vrut să renunț și să mă transfer la Facultatea de Fizică sau undeva unde să ajung în zona de astrofizică. În anul doi am avut o bursă prin Secția de Studenți a Societății Medicilor Naturaliști. Am avut o bursă la Barcelona, la spitalul Vall d’Hebron. Acolo am cunoscut primul cercetător adevărat din viața mea. Ce m-a impresionat, și m-a marcat și m-a determinat să rămân și să accept în continuare provocările din domeniul medical a fost una din discutiile pe care le-am avut cu el. Îmi spunea: ”Bogdan, stai liniștit. După ce termini Medicina poți să faci absolut orice vrei în viața asta. Și dacă îti place neapărat Astrofizica sau vrei să ajungi la NASA, să știi că și NASA are medici angajați. Și NASA are astronauți. Sunt și astronauți care au background medical”.

El , spre exemplu, lucra ”part time” la universitate, ”part time” la o companie multinațională, când în Elveția, când în Canada. Mi-a dat exemple de oameni de afaceri, de politicieni care au background medical. Nu spun de mari medici, de mari profesioniști din domeniul medical. Okay, am zis să facem o altfel de medicină decât cea standard…

Radio U:  Dacă ați din noul elev, ce facultatea ați alege?

Bogdan Tamba: Astazi avem Astrofizică… Nu știu, cred că ceea ce sunt eu azi, sunt însumat.

Radio U:  .Aveți copii. Au înclinatii către medicină?

Bogdan Tamba:  Am doi copii. Datorită aplicării mele spre linia de cercetare fundamentală, băiețelul meu de cinci ani încă nu întelege cum sunt eu doctor, dar nu sunt în halat și nu sunt în spital. Nu știu dacă el mă percepe medic. Acum el vrea să se facă print, iar surioara lui, prințesă.

Radio U: Ați zis că erați tentat să plecați după terminarea liceului. Ați avut aceeași tentație și după terminarea facultății?

Bogdan Tamba: Putem face și aici lucruri minunate și putem fi deschizători de drumuri. Este un lucru să mergi într-un sistem gata format cu rotițele gata unse, și alta este să pornești  de la zero. Știți foarte bine, pentru că sunteți un post de radio intern. Și în afară universitățile au radiouri, dar și d-voastră sunteți deschizători de drumuri.

Suntem la nivelul oricărei universități din Europa în ceea ce reușim să producem ca profesioniști. Dacă am putea să factorizam în rating toți medicii și cercetarii care au terminat aici, am fi mult mai sus.

 

La sfârșitul zilei, dacă avem profesioniști trebuie să le oferim un pachet, financiar și standard de viață. Am colegi care aleg Franța pentru calitatea vieții. Înseamnă de la mijloacele de transport în comun, praf, până la cum arată Iașul.

 

Never say never. Daca voi considera că o ofertă din exterior este o provocare, o voi lua în considerare.

 

Contactul meu cu studenții este limitat. Mi-aș dori ca în ziare să apară și cercetările noastre.

 

Nu am fost niciodată în situația să învăț , să mă duc la un examen și să-l pic.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *