Oana BUGEAG

Dezbatere pentru înfiinţarea unei universităţi de medicină şi a unui spital în care să se folosească limba maghiară

Dezbatere pentru înfiinţarea unei universităţi de medicină şi a unui spital în care să se folosească limba maghiară
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Vicepreşedintele PPMT Zakariás Zoltán a propus, la Băile Tuşnad, organizarea unei dezbateri publice privind înfiinţarea în Transilvania a unei universităţi de medicină şi farmacie şi a unui spital privat, unde să se folosească limba maghiară, iar banii să fie asiguraţi de Guvernul de la Budapesta.

Profesorii de la Departamentul maghiar al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi reprezentanţi ai organizaţiilor civile au dezbătut, joi, la Universitatea de Vară ”Tusványos” de la Băile Tuşnad, problema înfiinţării unei linii maghiare separate în cadrul instituţiei de învăţământ superior.

Cei mai mulţi dintre aceştia au spus că ”soarta educaţiei medicale” în limba maghiară la UMF Târgu Mureş are un viitor ”sinistru”.

Deşi Legea învăţământului stipulează în mod foarte concret faptul că linia separată maghiară ar fi trebuit să se înfiinţeze la şase luni după adoptarea legii, în 2011, în momentul de faţă, printr-un ping-pong între trei organisme: conducerea UMF, comisia de acreditare, respectiv Ministerul Sănătăţii, această lege nu este pusă în practică”, a spus Zakariás Zoltán, vicepreşedinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

În aceste condiţii, susţine Zakariás Zoltán a apărut ”idea unor alternative” – o universitate separată de medicină şi farmacie în limba maghiară, finanţată de statul ungar, un spital privat şi clinici care să deservească această universitate.

Din păcate, unii văd foarte sinistru soarta educaţiei medicale de la UMF. Timpul trece, nu este asigurată continuitatea cadrelor didactice şi din acest motiv în unele capete s-a ivit idea unor alternative. Logic, dacă nu este o perspectivă pentru rezolvarea acestei probleme, atunci, la nivel de discuţii, deocamdată, să fie o universitate separată de medicină, finanţată de către statul maghiar, cum este şi Universitatea Sapienţia. În acest context, normal că se iveşte şi problematica bazei spitaliceşti şi a clinicilor care trebuie să deservească această universitate şi, în acest context, poate să apară şi problema înfiinţării unui spital particular, normal, finanţat de către Guvernul ungar”, a mai spus Zakariás Zoltán.

Vicepreşedintele PPMT a explicat că, în urmă cu câteva săptămâni, în presă a apărut o iniţiativă a Episcopiei Reformate din Oradea privind înfiinţarea unui spital, pentru a asigura pacienţilor, în special cazuri sociale din mediul rural, servicii medicale în limba maternă.

În acest sens au fost demarate discuţii cu factori guvernamentali din Ungaria pentru înfiinţarea acestui spital, care se interconectează şi cu problema Universităţii de Medicină şi Farmacie în limba maghiară”, a precizat Zakariás.

El a propus o dezbatere publică pe acest subiect, în care factorii de decizie, cei politici, civili şi profesionali să îşi prezinte punctele de vedere, iar în urma acesteia ar urma să rezulte o concluzie în privinţa asigurării ”educaţiei medicale în limba maghiară”, a bazei spitaliceşti şi a unei ”baze medicale pentru pacienţii maghiari din Transilvania, unde este contactul pacienţilor cu medici mghiari să fie asigurat în limba maternă”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *