Oana BUGEAG

“Aferim!”, propunerea României la Oscar

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Lungmetrajul “Aferim!”, de Radu Jude, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria “cel mai bun film într-o limbă străină.

Rolul principal din “Aferim!” este interpretat de actorul ieșean Teodor Corban, iar co-scenarist este tot un ieșean, scriitorul Florin Lăzărescu.

Interviul acordat de Teodor Corban pentru Radio U:

      Teodor Corban

 Interviu acordat de Florin Lăzărescu pentru Radio U.

 

În afară de “Aferim!”, în această cursă au intrat “Cel ales”, de Cristian Comeagă, “Quod Erat demonstrandum”, de Andrei Gruzsniczki, “Poarta albă”, de Nicolae Mărgineanu, “Ana”, de Alexa Visarion, “De ce eu?”, de Tudor Giurgiu, “Live”, de Vlad Păunescu, “Comoara”, de Corneliu Porumboiu, “Carmen”, de Doru Niţescu, “Doar cu buletinul la Paris”, de Şerban Marinescu, “Terapie pentru crimă”, de Cristian Vasilescu, “Cuscrii”, de Radu Potcoavă, “Alt Love Building”, de Iulia Rugină, şi “Fata cu ochii verzi”, de Mihai Mihăiescu.

Reprezentanţii CNC au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că juriul care a desemnat propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2016 a fost format din Cristina Corciovescu, Magda Mihăilescu, Ileana Bârsan, Eugenia Vodă, Irina Margareta Nistor, Mihai Fulger, Iulia Blaga şi Dana Duma.

“Aferim!” – pentru care Radu Jude a primit trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin 2015 – este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Din distribuţie mai fac parte Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc şi Alexandru Bindea.

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, imaginea este realizată de Marius Panduru, montajul îi aparţine lui Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, iar producător este Ada Solomon.

Anul trecut, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin a fost pelicula “Câinele japonez”, de Tudor Cristian Jurgiu.

Nominalizările pentru cea de-a 88-a ediţie a premiilor Oscar vor fi anunţate pe 14 ianuarie 2016, iar gala de decernare a prestigioaselor trofee va avea loc pe 28 februarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *